Παναγιώτης Διαμαντόπουλος

Παναγιώτης Διαμαντόπουλος

PhD
Biomedical Engineer
Research Professor
Consultant in Medical 3d Printing & Computer Guided Surgery
Εργαστήριο Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Ο Παναγιώτης Διαμαντόπουλος είναι Ερευνητής Καθηγητής ‘Υπολογιστικά Καθοδηγούμενης Χειρουργικής’ και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας ‘Ιατρικής Τρισδιάστατης Εκτύπωσης’ στο Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έλαβε πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού με εξειδίκευση στην Βιοιατρική Μηχανική από το πανεπιστήμιο του Brighton το 1995. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Eμβιομηχανική Eμφυτευμάτων και την Yπολογιστική Eμβιομηχανική στο πανεπιστήμιο του Sussex (MPhil, 1997), όπου και συνέχισε την διδακτορική του έρευνα με σκοπό την εφαρμογή υπολογιστικών μεθόδων στον προεγχειρητικό σχεδιασμό, την χειρουργική καθοδήγηση και την εξατομίκευση εμφυτευμάτων. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο ‘Bιοιατρική Μοντελοποίηση’ (DPhil, 2001) πρότεινε για πρώτη φορά την σύνδεση της ιατρικής απεικόνισης με τον υπολογιστικό σχεδιασμό, την αριθμητική προσομοίωση και την τρισδιάστατη εκτύπωση, βάζοντας τις βάσεις των σημερινών ‘digital’ διαδικασιών και αναδεικνύοντας την αξία τους στην κλινική πράξη.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και έχει κάνει πολυάριθμες διαλέξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με θέμα την εφαρμογή ‘τρισδιάστατων’ ‘ψηφιακών’ μεθόδων για προσωποποιημένες διαδικασίες στην Ιατρική. Ο Δρ Διαμαντόπουλος έχει αναγνωριστεί ως ‘Διακεκριμένος Επιστήμονας’ και είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Υπολογιστικά Καθοδηγούμενης Εμφυτευματολογίας.